فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 54 (دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا کریمی *، منصوره آدابی جوان، نجمه میرزایی صفحات 1-10

    امروزه ابزار مدیریت واحد شهری فنآوری اطلاعات است و ایجاد شهر الکترونیک میتواند در کاهش ناهماهنگی بین مدیران و ایجاد یکپارچه سازی موثر باشد. مقاله حاضر تلاشی است برای تبیین نقش و جایگاه توسعه شهر الکترونیک در بهبود مدیریت شهری. استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات (ICT) در زمینه مدیریت امور شهری یکی از موضوعات مهم و کاربردی در اداره کلان شهرها می باشد. با توجه به تجارب موفقیت آمیزی که در زمینه استفاده از این فناوری در نقاط مختلف جهان موجود است و همچنین با توجه به رویکرد سالهای اخیر در ایران جهت استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات در خدمات شهری، در این مقاله سعی شده است ضمن معرفی شهر الکترونیک به برخی از نتایج ملموس استقرار شهر الکترونیک، مانند تاثیر آن بر ترافیک شهری پرداخته شود.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، شهر الکترونیک، شهروند الکترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • علی اکبر ارکان، جلیل غایبی * صفحات 11-28

    در دنیای متغیر و پویای امروزی و با توجه به روند رشد فزاینده علوم و فناوری های نوین، یکی از اصلی ترین دغدغه های سازمانها کسب مزایای رقابتی بلندمدت به منظور حفظ و ارتقای موقعیت کنونی در بازار رقابتی می باشد. بدین منظور نوآوری و توسعه محصولات جدید و نوآورانه نقش خون برای ادامه حیات سازمانهای موفق را ایفا می کند اغلب شرکت های پیشرو در سراسر دنیا این حقیقت را دریافته اند که مهمترین عاملی که باعث توفیق و برتری آنها در بازار رقابتی می گردد، داشتن استمرار در طراحی و عرضه محصول جدید به بازار، سریع تر و موثرتر از سایر رقبا می باشد. بر این اساس پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. قلمرو مکانی این تحقیق استان آذربایجان شرقی و قلمرو زمانی این پژوهش زمستان سال 1392 می باشد. تحلیل داده ها طی چهار مرحله صورت گرفت. در مرحله اول با بهره گیری از شاخص های مرکزی، پراکندگی و انحراف از قرینگی به توصیف ویژگی های هر یک از متغیرهای پژوهش در جامعه مورد بررسی پرداخته شد. سپس در بخش تحلیل های دو متغیره رابطه دو به دوی متغییرها با یکدیگر آزمون شد. سپس از طریق آزمون رگرسیون به بررسی تاثیر متغیرهای مستقل بر وابسته پرداخته شد. در انتها از طریق معادلات ساختاری نقش تعدیلگر نوآوری و همچنین شرایط محیطی بر روی تاثیر متغییرهای مستقل پژوهش برمتغییر وابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد، هر دو متغیر بازارگرایی پاسخگو و کنش گر رابطه ای مثبت و معنا دار با عملکرد محصول جدید دارند.

    کلیدواژگان: بازارمحوری پاسخگویی، بازارمحوری کنش گر، عملکرد محصول جدید، نوآوری، تجاری سازی
  • صدیقه غفوری، رضا بنی اسدی * صفحات 29-36

    هر قرآن کریم، معجزه جاویدان پیامبر اسلام و منشور ابدی این رسالت پس از پانزده قرن همچنان کانون توجه، پژوهش و بررسی اندیشمندان مسلمان و غیرمسلمان است. بخش بسیار چشمگیری از مطالعات خاورشناسان به شناختن قرآن کریم به عنوان کتاب مقدس مسلمانان معطوف شده است. این مطالعات که از اواخر قرن نوزدهم میلادی گستردگی محسوسی داشته، بنا به ‏دلایل متعددی در دهه ‏های اخیر رویکرد نوینی پیدا کرده است. در زمینه تاریخ قرآن، به‏ویژه موضوع جمع و تدوین قرآن در پژوهش‏های غربی با رویکردهای مختلف بررسی شده است. در پژوهش حاضر به بررسی مساله جمع قرآن، و دیدگاه مستشرقین درباره آن، و نقد و بررسی نظریات ایشان درباره جمع قرآن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، جمع قرآن، مستشرقین
  • زهره قاسمی هنر * صفحات 37-59

    تحقیق حاضر سعی دارد به بررسی آموزش تلفیقی و مقایسه ی آن با آموزش متداول بپردازد، روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع پیمایشی می باشد که ؛ مراحل روش تحقیق را می توان اینگونه بیان نمود، در مرحله اول با استفاده از منابع کتابخانه ای جهت جمع آوری مبانی نظری و در مرحله دوم با استفاده از تهیه و تنظیم پرسشنامه های مورد نظر و توزیع آن در بین نمونه انتخاب شده دانش آموزان متوسطه منطقه دوم شهر تهران میباشدکه با استفاده از روش خوشه ای 375 نفر به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب گردید؛ در مرحله سوم با استفاده از آمار نامه و تحقبقات گذشته سایر پژوهشگران می باشد. ابزارهای سنجش داده های گردآوری شده به روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردیدوابزار دیگر مورد استفاده؛ نرم افزار spss می باشد که در تجزیه و تحلیل بخشی دیگراز داده ها مورد استفاده قرار می گیرد.ماحصل تحقیق را می توان به این شکل بیان نمود که آموزش تلفیقی بر میزان یادگیری دانش آموزان بسیار موثر تر می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، آموزش متداول، دانش آموزان
  • ایمان دهقانی دهج * صفحات 60-72

    اصل بر شخصی بودن مسیولیت است، بر اساس اصل مزبور، هر فرد تنها مسیول اقدامات خویش است و بابت اعمال یک شخص، نمی توان فرد دیگری را مورد ملامت قرار داد. اصل مزبور یکی از بنیادی ترین اصول حقوق مسیولیت مدنی شناخته می شود. با این حال این اصل نیز به مانند بسیاری از اصول دیگر بدون استثناء باقی نمانده است. مبانی متعددی وجود دارد که مسیولیت یک شخص بابت دیگری را توجیه می نماید. مسیولیت نیابتی هنگامی تحقق می یابد که گاهی بدون این که شخص خود مرتکب فعل یا ترک فعل شده باشد، در قبال فعل یا ترک فعل زیان بار دیگری مسیولیت خواهد داشت. در حقوق آمریکا یکی از این موارد را می توان نظریه اتومبیل خانواده بیان نمود. برطبق این نظریه، وقتی سرپرست خانواده، یک خودرو برای استفاده، حمل و نقل و به طور کلی راحتی و آسایش عمومی اعضاء یک خانواده خریداری می کند، مسیول جبران خساراتی است که از سوی ایشان به اشخاص ثالث وارد می شود. بنابراین هرکدام از اعضاء خانواده که با اتومبیل موصوف به دیگری خسارتی وارد نمایند، مسیولیت آن بر عهده مالک (سرپرست خانواده) خواهد بود. اجرای این نظریه نیازمند وجود شرایط خاصی می باشد. این نظریه بر مبانی متعددی استوار شده است، نمایندگی راننده از جانب مالک، جبران بهتر خسارت و همچنین نظارت دقیق سرپرست خانواده نسبت به اعضاء خانواده که از اتومبیل استفاده می نمایند از جمله مهم ترین این موارد می باشد. در حقوق آمریکا این نظریه اگرچه اخیرا با انتقاداتی مواجهه شده است، با این حال هنوز هم تعداد زیادی از ایالات آمریکا (بیش از 20 ایالت)، آن را مورد عمل قرار داده و بر پایه آن تصمیم می گیرند. مطالعه این نظریه از منظر تطبیقی می تواند مطالب مفیدی را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: اتومبیل، خانواده، مسئولیت نیابتی، حقوق آمریکا
  • طارق پاس بخش *، سیده طاهره موسوی راد صفحات 73-79

    گذران اوقات فراغت اگر چه روز به روز در حال تغییر و تحول است و هرچه به جلوتر برویم نوع و زمان آن با گذشته فرق می کند و باتوجه به امکانات و سرگرمی های جدید که پدید آمده تا حدودی از فعالیت های بدنی و حضور در باشگاه های ورزشی کاسته و تنها به فضای مجازی پرداخته شده است اما هنوز امکات ورزشی نقش بسزایی در گذران اوقات فراغت دارد پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی نقش امکانات ورزشی در گذران اوقات فراغت دانش آموزان در شهر هویزه در سال 97 که از میان کلیه دانش آموزان با استفاده از روش تصادفی 415 نفر انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته نسبت به گردآوری داده و سپس با استفاده از نرم افزار spss وضریب همبستگی پیرسون نسبت به تجزیه و تحلیل پرداخته که نتایج نشان می دهد بین گذران اوقات فراغت و امکانات ورزشی در بین دانش آموزان شهر هویزه رابطه معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، امکانات ورزشی، شهروندان، هویزه
  • محمد صدیق * صفحات 80-85

    شصت درصد خروجی پلاسما از منحرف کننده عبور می کند. مواد مختلف و روش های خنک سازی که نمی توانند در دیواره اولیه به کار روند، در منحرف کننده قابل استفاده اند. خطوط میدان منحرف کننده خیلی نازک هستند.در این لایه تنها شش سانتیمتر ضخامت دارد.در منحرف کننده، خطوط میدان بر روی ناحیه ای بزرگتر گسترده شده و برای سطوحی که در آنها برخوردها و ضربه های پلاسما تقریبا موازی با خطوط میدان می باشند، گرما به سطحی بزرگتر تحویل داده می شود. تعویض قسمت های منحرف کننده آسان تر از تعویض دیواره اولیه است.فن آوری منحرف کننده در وضعیت بهتری نسبت به دیگر بخش ها قرار دارد، چون ابعاد کوچکی دارند. بار گرمایی بر روی سطوح منحرف کننده دارای مقادیر بسیار بزرگی ازمرتبه 20MW/m2 است. بنابراین سیستم خنک کننده بخش بسیار مهمی از طراحی را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: منحرف کننده، ایتر، پلاسما، تنگستن، خنک کننده، دمو، هلیم، تریتیم، دوتریم، دیواره اولیه
  • محمد مومنی، مهدی اکبرزاده، احمد زیدی، محمدجواد خدایاری، علیرضا قیاسی * صفحات 86-92

    در دنیای امروز، با افزایش مهاجرت و تنوع فرهنگی، آموزش چندفرهنگی به یک ضرورت تبدیل شده است. برنامه ریزی درسی برای یادگیری چندفرهنگی در بین دانش آموزان، باید به گونه ای باشد که دانش آموزان را قادر به درک و احترام به تفاوت های فرهنگی کند. یادگیری چندفرهنگی به معنای یادگیری در مورد فرهنگ های مختلف و توسعه توانایی درک و احترام به این فرهنگ ها است. برنامه ریزی درسی برای یادگیری چندفرهنگی باید به گونه ای طراحی شود که به دانش آموزان کمک کند تا دیدگاه های مختلف را درک کنند و با افراد از فرهنگ های مختلف ارتباط برقرار کنند. در این مقاله، به بررسی اصول و چالش های برنامه ریزی درسی برای یادگیری چندفرهنگی در بین دانش آموزان پرداخته می شود. سپس به بررسی ویژگی های برنامه ریزی درسی چندفرهنگی و همچنین، به ارایه پیشنهاداتی برای بهبود این برنامه ریزی می پردازد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی، یادگیری چندفرهنگی، دانش آموزان، فرهنگ